wtorek, 29 września 2015

Sprawdzony przepis podstawowy na naleśniki :)


Chociaż naleśniki wydają się czymś zupełnie prostym - przepisów na ich wykonanie jest mnóstwo. Ja dziś podam Wam swój. Przepis pozwala na usmażenie zarówno cieniutkich jak i trochę grubszych naleśników. W dodatku mam wrażenie, że smażą się nieco szybciej. Jeżeli szukasz odpowiedzi na pytanie JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI to dobrze trafiłeś. 







Składniki na ok. 20 naleśników:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 szklanki mleka 
- olej

Jajka musimy najpierw roztrzepać z odrobiną soli. Gdy już to zrobimy dodajemy do nich mąkę, wodę, mleko oraz dwie łyżki oleju. Mieszamy do czasu aż składniki się połączą a w cieście nie będzie grudek. Ja robię to łyżką, ale jeżeli wolicie można użyć miksera ;). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zaczynamy smażenie. Przed wlaniem ciasta na kolejne naleśniki nie dodajemy już tłuszczu. 

Takie naleśniki możemy przygotować zarówno na słodko jak i na słono.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. A, to ja używam podobnych proporcji, choć na oko i nie zawsze dodaję wodę :-) Ale z wodą są bardziej puszyste :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie szybciej się smażą. Pycha!

    OdpowiedzUsuń