poniedziałek, 28 września 2015

Zupa grzybowa z maślaków z makaronem

Zupa grzybowa z maślaków z makaronem



Grzybową można przygotować na wiele sposobów. Z wyprawy na grzyby przynieśliśmy sporo maślaków i chociaż najbardziej lubię je marynowane zdecydowałam się przeznaczyć je na zupę. Grzyby same w sobie mają bogaty smak i nie potrzebują wielu przypraw. 


Do przygotowaniu zupy z maślaków potrzebujemy:
- ok. 1,5 litra bulionu
- ok. 0,5 kg maślaków 
- łyżka masła
- dwie łyżki śmietany 18%
- ok. 200 g makaronu np. świderki
- odrobina soli i pieprzu do smaku
- zielona pietruszka
- opcjonalnie ostry sos 




Grzyby myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż grzyby będą miękkie. W międzyczasie gotujemy makaron w osobnym garnku. Zupę zabielamy śmietaną oraz dodajemy masło. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę a następnie blendujemy całość do momentu aż grzyby będą dobrze rozdrobnione. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, zieloną pietruszką i opcjonalnie odrobiną śmietany i ostrego sosu. Ja preferuję pikantną wersję grzybowej.



Według wielu opinii zupa grzybowa najlepsza jest na następny dzień, jednak mi najbardziej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Jest bardzo aromatyczna mimo, że łatwa i szybka w przyrządzeniu.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam grzyby, i zbierać i jeść, ale maślaki są tymi, których szczerze nie cierpię (((: Zawsze kojarzyły mi się ze ślimakami :>

    Ale zupa pewnie jest bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie ze względu na ich "ślimaczność" uwielbiam marynowane maślaki :)

      Usuń
  2. oj mniam mniam.wygląda super - przepis leci do książki - następnym razem wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam grzyby! i jeść i zbierać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę grzybową i to z makaronem.Przepis wypróbuję,wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń