niedziela, 13 września 2015

Żurek na zakwasie z maślanką, boczkiem, jajkiem i białą kiełbasą.

Żurek na zakwasie z maślanką, boczkiem, jajkiem i białą kiełbasą.

Składniki:
2 litry bulionu
0,5 litra zakwasu na żurek
0,5 kg białej surowej kiełbasy
1 litr maślanki
200 ml śmietany 36%
30 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
dwie łyżeczki chrzanu tartego
Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jajka.

ok. 10 porcji 



1. Bulion wstawić, dorzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe, zaparzyć w nim kiełbasę.
2. Boczek pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Parzoną kiełbasę pokroić w pół-plastry. 
3. Boczek podsmażyć na patelni po  ok. 3 minutach do boczku wrzucić kiełbasę. Podsmażyć jeszcze trochę i dodać cebulę oraz czosnek. Całość podsmażyć jeszcze przez ok. 2 minuty i dorzucić do bulionu. Gotować ok. 20-30 minut. Usunąć przyprawy z bulionu.
4. Maślankę zahartować dwoma chochlami gorącego bulionu a następnie dodać ją do garnka. 
5. Zakwas na żurek dodajemy w ilości według uznania, Ja dodaje 0,5 litra, ale lubię dosyć kwaśny żurek. Gotować zupę na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
6. Śmietanę zahartować i dodać do żurku.
7. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. 
8. Podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym na twardo. 



Żurek można podawać również np. z ziemniakami lub pieczoną kiełbasą w cieście francuskim serwowaną na talerzu obok żuru.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Taki biały pewnie dzięki maślance? Wypróbuję ten przepis, brzmi i wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie i dzięki maślance i ze względu na śmietanę ;)

      Usuń