czwartek, 29 października 2015

Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem. Przepis.


Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem. Przepis.

Pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a mimo to, jest jedną z moich ulubionych zup. Mimo, iż przepis jest prosty postanowiłam się nim podzielić. 

Spotkałam się z dwoma sposobami - pierwszy z nich to podsmażanie pieczarek. a drugi polega na ich bezpośrednim wrzuceniu do gotującego się bulionu. Podsmażenie sprawia, że zupa ma wyraźniejszy smak, jednak ja wolę delikatniejszą wersję. 






Składniki:
- litr bulionu
- 40 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- świeżo mielony pieprz, sól i cząber do smaku
- ok. 20 dag makaronu nitki lub świderki


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Jesienne zupy

4 komentarze:

  1. Chyba nigdy nie widziałam świeżego cząbru... Kupujesz go w sklepie z warzywami? Bo to pewnie tak jak z imbirem - można użyć suszonego zmielonego, ale smak jest nie tak intensywny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cząber hoduję w ogródku, zabieram go do domu jak robi się chłodno :) Spokojnie wyjdzie również z nasionek, w doniczce na parapecie lub balkonie, uprawa jest niesamowicie prosta a wrażenia ze świeżego zapachu i smaku nieocenione :)

      Usuń
  2. Rzeczywiście bardzo prosta, spróbuję zrobić wersję wegetariańską ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczarkową, ale cząber to pewnie będę musiała poszukać w saszetce.

    OdpowiedzUsuń