czwartek, 19 listopada 2015

Delikatny makaron penne z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym.


Delikatny makaron penne z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym.

Jestem kompletnie zakochana w makaronach, łosoś ze sklepowej półki mnie za to niezbyt zachwyca, ale da się przy jego użyciu wyczarować całkiem smaczne danie. Ta propozycja jest bardzo prosta do przygotowania, z pewnością poradzi sobie z tym przepisem nawet największy kulinarny laik :) Zarówno na obiad jak i kolację, banalny w wykonaniu, szybki, smaczny i stosunkowo zdrowy posiłek.





Składniki:
- 30 dag makaronu penne z mąki durum lub razowego
- 100 g wędzonego łososia
- 300 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki serka twarogowego kanapkowego z ziołami 
- łyżeczka koperku
- sól, pieprz, chilli, cząber do smaku



Wstawiamy wodę a gdy zacznie się gotować wrzucamy do niej makaron, mieszając od czasu do czasu, czas gotowania makaronu penne to ok, 7 minut. Wędzonego łososia kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Do ryby dodajemy dwie łyżki serka i zalewamy całość śmietaną, pozostawiamy na średnim ogniu ok, 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wrzucamy odlany makaron i posiekany koper, całość razem mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz