poniedziałek, 23 listopada 2015

Makaron penne z wędzonym łososiem i szpinakiem, z dodatkiem kaparów i sera typu feta.

 Makaron penne z wędzonym łososiem i szpinakiem, z dodatkiem kaparów, boczku i sera typu feta.

Kolejny prosty, szybki i smaczny przepis na makaron z użyciem wędzonego łososia.



Składniki:
- 100 gram wędzonego łososia
- 300 gram rozmrożonego szpinaku.
- 300 gram makaronu penne z mąki durum
- 200 gram śmietany 18%
- ząbek czosnku
- duża łyżka masła
Opcjonalnie:
- 120 gram sera typu feta lub prawdziwej fety
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- spora łyżka kaparów
- 2 plastry wędzonego boczku


Makaron gotujemy przez ok. 7 minut, al dente. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Łososia kroimy w kostkę, boczek i fetę również o ile używamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy boczek i czosnek. Dorzucamy szpinak oraz śmietanę, łączymy składniki ze sobą i dusimy przez ok. 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sos powinien być gęsty, objętość śmietany powinna się zmniejszyć. Dodajemy łososia, ser,kapary oraz ugotowany makaron, całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podgrzewamy jeszcze chwilę.

Smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz