niedziela, 29 listopada 2015

Makaron z tuńczykiem z pomidorami


Makaron z tuńczykiem z pomidorami, kukurydzą, papryką i kaparami





Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 30 gad makaronu penne z mąki durum
- kilka pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki kaparów
- 200 gram kukurydzy konserwowej
- kilka kawałków papryki marynowanej (około 0,5 całej papryki)
- pół szklanki słodkiej śmietany 12%
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: ostry sos



1. Makaron gotujemy al dente, przez ok 7 minut.
2. Paprykę kroimy w kostkę, tuńczyka i kukurydzę odlewamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tuńczyka, kukurydzą i paprykę. Podsmażamy przez chwilę a następnie dolewamy śmietanę, całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
4. Dodajemy koncentrat, całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 2 minuty.
5. Na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6, Podajemy z pomidorkami podzielonymi na ćwiartki, kaparami oraz kilkoma kroplami ostrego sosu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz